İELEV Makers

Maker Nedir?

Maker teknoloji “kendin yap” (do-it-yourself) kültürünün birleşmesinden oluşan ve hızla yayılan bir akımdır. Maker Hareketi öncülerinden Dale Dougherty’nin tanımına göre; maker ruhunun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, yoğun ezber bilgi yerine deneyim vardır. Maker hareketi okul kültürü içine yerleşerek yaratıcılık, yenilik, merak, motivasyon, teknik bilgi-donanım ve eğlenceli bir ortam yaratır. Eğitime yeniden enerji vermek için en ideal ortamlar maker alanlarıdır (makerzone). Yemek yapmaktan, model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile yapılan bir model araçtan, 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen her ürün, süs eşyası, takı, oyuncak aslında maker hareketi kapsamında, maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.

Vizyonumuz

• Öğrencilerin ulusal ve uluslararası düzeyde projeler hazırlamasına öncü olmak,
  • Öğrencilerin patentli ürünler geliştirme girişiminde olmalarını sağlamak,
  • Maker hareketinin okulumuzda yaygınlaşmasını sağlamak,
  • STEM uygulamalarıyla öğrenme bütünlüğünü teknoloji ile desteklemek.

İELEV Makers’ın Amaçları

Temel amacımız, öğrencilerin yaşam ve kariyerlerinde başarılı olabilmeleri için gereken eleştirel düşünme ve problem çözme, hayal etme, yaşam boyu öğrenme, yaratıcılık ve inovasyon, işbirlikçi çalışma ve liderlik, iletişim gibi 21.yüzyıl beceri ve yetkinliklerine erişmesini desteklemektir. İELEV'de akademik başarının temelinin öğrencilerin bu becerilere sahip olabilmesinden geçtiğine inanıyoruz. Bunun için eğitimi klasik sınıf anlayışından çıkararak öğrencilerin kendilerini daha özgür hissettikleri bir ortamda zihinlerini özgürlştirmelerini ve öğrencilerimizin patentli ürünler geliştirerek henüz üniversiteye gitmeden uzmanlıklarını ispatlamalarını hedefliyoruz.

Bu doğrultuda, “İELEV Maker Atölyeleri” nde:

• Yaratıcı,
  • Hayal eden/edebilen,
  • Kritik düşünme ve problem çözme becerisine sahip,
  • Satın almak yerine elindeki malzemeleri farklı şekilde kullanabilen,
  • Algoritmik düşünme becerisi gelişmiş,
  • İnovasyon sürecinde yer alan,
  • Üretmeye hevesli,
  • Hata yapmayı öğrenme sürecinin bir parçası olarak gören,
  • Öz saygısı gelişmiş,
  • Takım çalışmasına yatkın,
  • Var olan kaynakları tarayan ve sorgulayan, aras¸tırma becerileri gelişmiş,
  • Girişimci ruha sahip bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Maker kapsamında yapılan çalışmalar, çocukların ezber bilgi yerine deneyim içeren ve deneyimleyerek öğrenmelerini sağlayan çalışmaları içerir. Tüm teknik öğretim müfredatı projeler üzerinden modellenmiştir. Öğrencilerden öğrenmede uyguladıkları projeleri hayal güçlerini ve yaratıcılıkları ile birleştirerek geliştirmeleri, aynı malzemeleri kullanarak farklı projeler üretmeleri beklenmektedir. Öğrenciler, gerçek dünya problemlerine çözüm getirecek projeler hazırlamaları yönünde teşvik edilir.

Öğrenci Kulüpleri

• 1 ve 2. sınıflar STEM&Maker Kulübü (İELEV Özel 125.Yıl İlkokulu),
  • 3 ve 4. sınıflar Maker Kulübü (İELEV Özel ilkokulu ve İELEV Özel 125. Yıl İlkokulu),
  • 5 ve 6.sınıflar Maker&Art Kulübü (İELEV Özel ilkokulu ve İELEV Özel 125. Yıl İlkokulu),
  • 7.sınıflar Robotik App Kulübü (İELEV Özel 125.Yıl Ortaokulu),
  • Lise Maker Kulübü (Hazırlık, 9 ve 10.sınıf öğrencileri)

Maker kulüpleri için müfredat programları yaş gruplarına göre titizlikle hazırlanmış, tüm İELEV okullarında ortak müfredat uygulanacak şekilde yapılandırılmıştır. Müfredat gelişen teknolojilere göre güncel tutulmakta, her yıl güncellenmektedir.

İlkokul seviyesindeki öğrenciler ile daha çok el becerilerini geliştirmeye, yaratıcılıklarını harekete geçirmeye yönelik projelere başlanmış ve öğrenciler temel elektronik programlama ile tanıştırılarak STEM uygulamalarıyla   desteklenmektedir. Öğrencilere sadece tüketici değil aynı zamanda üreten oldukları hissettirilir. Ortaokul ve lisedeki maker kulübü öğrencileri yaş seviyelerine göre elektronik programlama, kodlama, 3D modelleme ve giyilebilir teknoloji eğitimleri alırlar. Kulüp derslerinde proje bazlı olarak eğitimini aldıkları konular ile ilgili, hayal ettikleri ürünleri geliştirmeleri, özellikle bir ihtiyacı karşılayacak ürünler ortaya çıkarmaları için motive edilirler.

İELEV Özel Lisesi Maker Atölyesi

İELEV Özel 125.Yıl İlkokulu/Ortaokulu Maker Atölyesi

İELEV Özel İlkokulu/Ortaokulu Maker Atölyesi

Yarışma ve Etkinlikler

Yurtiçi ve Yurt Dışı Robotik Yarışmaları

Aynı zamanda İELEV Maker Kulübü öğrencilerimiz yaptıkları projeleri yurtiçi ve yurtdışı yarışmalarda sunma imkânı bulurlar.

San Francisco’da düzenlenen Robogames Yarışması (Nisan 2018)